Specialistische Zorg

Specialistische Zorg

Als Care for Women specialiste ben ik geschoold tot hormoonspecialiste.

Dit is een speciale opleiding, die ook wordt afgesloten met een examen. Bij mij kun je terecht met alle vragen over hormonale problemen zoals overgangsklachten of menstruatieproblemen. Ik adviseer niet alleen vanuit de behandelmogelijkheden vanuit de reguliere geneeskunde, maar ook vanuit die vanuit complementaire- en alternatieve geneeskunde. Bovendien ben ik zelf ook vrouw en begrijp ik als geen ander wat hormonale problemen voor jou als vrouw betekenen.

Ik werk vanuit een eigen praktijk, maar ik ben aangesloten bij het Care for Women opleidingscentrum; hét kenniscentrum op het gebied van vrouwengezondheid. Om de kwaliteit van dienstverlening hoog te houden, volg ik regelmatig nascholingen en ben ik aanwezig op verschillende bijeenkomsten over vrouwengezondheid om op de hoogte te blijven van alle relevante nieuwe ontwikkelingen.

De Care for Women specialiste heeft zich, naast haar Medische Basiskennis (HBO opleiding) verder geschoold tot hormoonspecialist.


Type consulten

Bij mij kun je voor verschillende consulten terecht. Voorafgaand aan elk consult, vul je als cliënt een digitale vragenlijst in met klachten die te maken kunnen hebben met hormonale disbalans. Het eerste consult, de intake, beginnen we met het in kaart brengen van je klachten. Je eigen verhaal staat centraal, we bespreken wat je zelf aan de klachten kunt gaan doen en welke behandeling het beste in jouw leven en bij jou als persoon past.

Overgang

Tijdens dit consult bespreken we jouw overgangsklachten, zoals bijvoorbeeld opvliegers, stemmingswisselingen, gewrichtsklachten en slapeloosheid en bekijken we wat er aan te doen is. We bespreken wat de mogelijkheden zijn vanuit de reguliere- en alternatieve geneeskunde. Daarnaast bespreken we ook de verhoogde risico’s op osteoporose en hart- en vaatziekten die gepaard kunnen gaan met de overgang.

Menstruatie en/of PMS

Buikkramp, migraine, snel geïrriteerd zijn, stemmingswisselingen, vermoeidheid, gespannen borsten, slapeloosheid en lage rugpijn. Het zijn slechts een aantal van de klachten die onder PMS (Premenstrueel syndroom) vallen. Inmiddels zijn er zo’n 150 klachten bekend, die door de hormonale schommelingen rondom je eisprong en menstruatie veroorzaakt kunnen worden. Als je maandelijks hevige klachten ervaart, drukt dat een behoorlijk stempel op je leven. Het is niet meer dan logisch dat je daar zo snel mogelijk van af wilt. Gelukkig is aan dit soort klachten vaak veel te doen. Samen gaan we de puzzel oplossen. Welke klachten, maar ook welke klachten niet, worden nu echt door de veranderende hormonen veroorzaakt?

Vermoeidheidsonderzoek

Vermoeidheid, lusteloosheid en een voortdurend gebrek aan energie, het zijn klachten die ik dagelijks tegenkom bij vrouwen in mijn praktijk. We merken dat veel van deze klachten met goed doorvragen in combinatie met een bloedonderzoek gediagnosticeerd kunnen worden. Vandaar dat vrouwen met dit soort klachten bij ons terecht kunnen voor een vermoeidheidsonderzoek.

Het onderzoek begint met het invullen van een speciale digitale vragenlijst voorafgaand aan het consult. De vragenlijst bespreken we tijdens het consult. Op basis van deze vragenlijst en het gesprek kan ik een bloedonderzoek aanvragen bij een laboratorium.

Het basis bloedonderzoek bestaat uit de volgende bepalingen:

vitamine D gehalte

foliumzuur gehalte

vitamine B12 gehalte

Hb gehalte

Indien uit het gesprek en de ingevulde vragenlijst blijkt dat ook een schildklierfunctiebepaling of andere bepalingen nodig zijn, bespreken we dit met elkaar en kan het onderzoek uitgebreid worden. Ongeveer een week na de afname van het bloedonderzoek vindt er een tweede consult plaats. In dit consult krijg je de uitslagen. Op basis op van deze uitslagen en bevindingen van het gesprek krijg je een persoonlijk advies.

Vermoeidheidsonderzoek basis: € 118,95

Vermoeidheidsonderzoek plus € 134,95 (inclusief schildklier)

Zwanger worden consult

Als je zwanger wilt worden, wil je dit het liefst zo snel mogelijk. De meeste vrouwen zijn gemiddeld de 30 gepasseerd als ze aan een gezin beginnen. En dat is prima, maar in de praktijk blijkt dat niet voor iedereen het zwanger worden zo vanzelfsprekend is. Leeftijd, maar ook leefstijl en de achtergrond van je familie blijken een grote rol te spelen bij de kans op een natuurlijke zwangerschap.

Zo’n 15% van de stellen lukt het niet om binnen een jaar zwanger te worden. Dan is het, zeker als je al wat ouder bent, belangrijk om zo snel mogelijk advies in te winnen. Daarbij zie ik veelvuldig vrouwen in de praktijk met endometriose en pcos waardoor zwanger worden moeilijk blijkt.

Tijdens het zwanger worden consult, brengen we jouw situatie in kaart, bestuderen we je familie-achtergrond en menstruatiekalender. Daarnaast  nemen we ook mee in hoeverre je partner hier invloed op heeft. Vervolgens geef ik je een gericht advies over wat je kunt doen om toch zo snel mogelijk zwanger te worden. Als ik hierin iets afwijkends merk, kan ik je direct doorverwijzen naar een gynaecoloog, waardoor je zo snel mogelijk verder kunt.

Anticonceptie

Om een zwangerschap te voorkomen zijn er verschillende anticonceptiemiddelen op de markt. Dikwijls wordt automatisch naar de anticonceptiepil gegrepen. Er zijn echter nog zoveel meer mogelijkheden die beter passend zouden kunnen zijn bij jouw persoonlijke situatie.

Een goede afweging maken kan lastig zijn, maar is wel van belang. Hoe betrouwbaar is een middel bijvoorbeeld wanneer je diarree hebt of moet overgeven? Weet je dat er voor migraine een speciale anticonceptiepil is? Hoe snel ben je weer vruchtbaar als je stopt met een anticonceptiemiddel? Kun jij gemakkelijk elke dag aan anticonceptie denken, of heb je er liever voor langere tijd geen omkijken naar? En hoe zit het met risico’s van de verschillende anticonceptiemethoden?

Er zijn een hoop afwegingen die je moet maken als je een anticonceptiemethode wilt kiezen. Ik kan je precies vertellen hoe al die middelen werken, wat de voor- en nadelen zijn. Bovendien kan ik je helpen de keuze te maken die bij jou en je levensstijl past.

Niet alleen het voorkomen van een zwangerschap kan een reden zijn om anticonceptie te gebruiken. Veel vrouwen gebruiken een anticonceptiemethode om menstruatiepijn te verlichten of om menstruaties uit te kunnen stellen. Er zijn dus veel verschillende soorten en redenen om eens stil te staan bij (de juiste) anticonceptie.

Health check

Ouder worden, er komt een moment dat je het aan je lichaam begint te merken. Zo verandert je uiterlijk doordat je huid slapper wordt en je wat extra vet opslaat rond je buik. Maar niet alle veranderingen zie of voel je, ook al zijn ze er wel degelijk. Zeker bij vrouwen. Want wist jij dat door het dalen van onze hormonen tijdens de overgang ons risico op hart- en vaatziekten, botontkalking, urineverlies en nog veel meer andere ziektebeelden sterk toe neemt? De overgang is voor ons vrouwen niet alleen een periode van vruchtbaar naar onvruchtbaar, maar ook een periode naar een verouderend lichaam, waar we goed voor moeten gaan zorgen!

Ouder worden is niet te voorkomen, maar ongemakken die ermee samenhangen kun je wel degelijk uitstellen, bijvoorbeeld door een gezonde leefstijl. Care for Women houdt zich al bijna 20 jaar met vrouwengezondheid bezig en weet als geen ander hoe je als vrouw zo lang mogelijk gezond en fit blijft. Door middel van een gezondheidscheck kunnen onze specialisten u hier een goed, persoonlijk advies over geven. Onze auto brengen we regelmatig naar de garage voor een APK. Dat houdt hem netjes op de weg. Dus waarom niet na je 50e regelmatig een APK voor je lichaam? Die willen we toch ook netjes op de weg houden?

Je voelt je goed, hebt nergens last van, maar je denkt soms; wat als er nou toch iets is? Je zou wel eens gewoon willen laten nakijken of alles normaal is. Of je geen risico’s loopt waar je niets vanaf weet. Dan kun je bij mij terecht voor een gezondheidscheck. Tijdens de gezondheidscheck bepaal ik je glucose, je volledige lipidenbeeld inclusief cholesterol, bloeddruk en BMI. Na afloop van de gezondheidscheck krijg je direct adviezen mee om de uitslagen te verbeteren. Zo kun je actief en gericht aan de slag met risicofactoren voor bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Ik voer tijdens de gezondheidscheck een aantal metingen uit;

Bloedsuikerspiegel

Ik meet tijdens de healthscheck o.a. je bloedsuikerspiegel, ook wel het glucosegehalte genoemd. Dit doe ik door een druppel bloed uit je vinger te halen. Een speciaal apparaat geeft aan hoeveel glucose er in je bloed zit. Een langdurig te hoge suikerspiegel geeft kans op diabetes type 2 en overgewicht. Veel mensen merken niets van een te hoge bloedsuiker, waardoor je zonder het te weten risico kunt lopen. Bij een gezondheidscheck krijg je een beeld of jouw glucosegehalte in orde is of dat je hier aandacht aan moet besteden. 

Cholesterolgehalte (gesplitst in HDL, LDL en tryglyceriden)

Tijdens de healthcheck wordt ook het cholesterol gemeten. Het cholesterolgehalte in je bloed geeft aan hoeveel vet er in de bloedbaan aanwezig is. Het cholesterol bestaat uit ‘goed’ en ‘slecht’ cholesterol. Het goede cholesterol, dat we HDL noemen, voert de slechte soort af naar de lever, waar het afgebroken wordt. Het slechte cholesterol, LDL cholesterol, geeft een verhoogd risico op hart- en vaatziekten. Dit cholesterol is in staat te blijven plakken aan de randen van bloedvaten, waardoor ze dicht kunnen slibben. Het LDL cholesterol wordt hoger als je veel verzadigd vet eet, zoals in snoep en snacks. Het goede HDL cholesterol haal je vooral uit onverzadigd vet, zoals in vis, noten en avocado voorkomt. Ook deze meting wordt tijdens de gezondheidscheck uitgevoerd aan de hand van een druppel bloed, die door een speciaal apparaat geanalyseerd wordt.

Bloeddruk

Tijdens de gezondheidscheck controleer ik ook je bloeddruk. Een verhoogde bloeddruk is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Van een hoge bloeddruk merk je meestal niets. Een verhoogde bloeddruk kan verschillende oorzaken hebben, zoals een ongezonde leefstijl of chronisch veel stress. De bloeddruk verlagen kan door een gezonde leefstijl, dus niet roken, weinig alcohol en een dieet zonder al te veel zout. Bij een ernstig verhoogde bloeddruk is medicatie nodig.

Ik voer ook een lichaamscompositiemeting uit. Hierbij worden de volgende metingen gedaan:

BMI (is uw gewicht gezond bij uw lengte?)

De verhouding tussen je lengte en gewicht, welke gemeten wordt tijdens jouw healthcheck, is een manier om te bepalen of je een gezond gewicht hebt. Dit noemen we ook wel je Body Mass Index (BMI). Bij een gezond gewicht komt je BMI uit tussen 18,5 en 25. Bij een BMI van boven de 25 is het verstandig wat af te vallen. Overgewicht geeft extra risico op verschillende ziektes zoals diabetes, hart- en vaatziekten, een verhoogde bloeddruk en bepaalde vormen van kanker. Bovendien kan overgewicht ervoor zorgen dat je last krijgt van je gewrichten, bijvoorbeeld in je knieën, door het gewicht dat erop steunt. Na afloop van de gezondheidscheck kan ik je adviseren hoe je kunt afvallen of op gewicht kunt blijven.

Lichaamsvetpercentage

Dit is de hoeveelheid lichaamsvet als percentage van het totale lichaamsgewicht.

Visceraal vet

Het viscerale vet is vet rond de interne organen. Het staat bekend als ‘diep’ vet dat zich verder onder de huid bevindt dan ‘normaal onderhuids’ buikvet. En juist dit vet is erg schadelijk voor je gezondheid.

Spierskeletmassa

Spieren worden in twee typen onderverdeeld: spieren van interne organen zoals het hart, en skeletspieren die aan botten zijn gehecht en voor het bewegen worden gebruikt. De skeletspiermassa kan worden vergroot door te sporten. Meer spiermassa betekent meer energie verbranden. Het vergroten van de skeletspiermassa ten opzichte van de lichaamsmassa betekent dat er meer energie wordt verbruikt door je lichaam. En dat is heel gunstig.  

Tarief Women’s basis healthcheck: € 59,35